Work

Roof house

 
CRW_3446b.jpg
 

The attic is situated in a house built in a busy street in the city of Bratislava, in one of its main traffic veins.

The given location is under growing pressure from new construction activities in the Pribinova zone and, of course, under the pressure to use the attic premises not yet used. Surrounding blocks have already passed through the clerestory and reconstruction process; they have mostly six floors.

 
 
schodydostoj.jpg
 
 

In order to manage the situation with the Dostojevského rad remaining one of the main traffic veins in the city of Bratislava and to provide our client with a comfortable and habitable environment without unaccepted levels of noise and dustiness along with his (her) other requirements, we are pushing the clerestory's facade back of 1200 mm to have the so called green filter created. This space, in fact, respects the original facade raised one floor up; however, it is filled with the green creating some optical-hygienic "curtain". The flat as such is then situated 1200 mm far from the building's edge behind the glassed wall. This way we will obtain a glassed space, one cannot look into from outside, one have perfect view from on the planned new city part, a space, which need not be hidden behind jalousies. The filter thus becomes a longitudinal "small garden” too.

 
CRW_3501.jpg
 
1.jpg
2.jpg

We have used rheinzing patterns for the lining, which run from the roof up to its facade making the clerestory a compact unit.

 
CRW_3482.jpg
 

The main terrace connected with the living room is also situated on the attic base floor /the 5th floor/ and is directed to the back-yard. The same for the main habitable premises of the flat, i.e. its living room connected with the dining room and with the kitchen. One part of the living room goes through two floors, providing a dominant, sunny and air space. The parents’ bedroom connected with the bathroom and with the wardrobe is also here. Behind the kitchen you can find a store-room.

 
CRW_3456.jpg
 
3.jpg
 
ZVONKU2.JPG
 

Type: Interior
Team: Vallo Sadovsky Architects
Area: 180 m2
Year: 2007

 
 
 
 
Interior, HouseMárk Mátis