Work

'BA_LIK'

 
BA_LIK_2009-08-05_2856__LR__PS_008__sRGB.jpg
 

BA_LIK pavilion designed by Vallo Sadovsky Architects is set in one of the Bratislava's historical squares. It is one of the projects of Urban Interventions, their long running initiative which invites young architects to propose feasible architectural solutions to various problems and neglected spaces in Bratislava, with the hope that, within an urban context, small changes can create big effects. (www.cityinterventions.sk)

 
BA_LIK_2009-08-05_2945__LR__PS_006__sRGB__M.jpg
 

Flexibility and mobility are main characteristics of the pavilion. The object itself is composed of 5 elements mounted on wheels that can be moved and connected so it becomes closed and compact or loosely open. During the summer months it can be used for various cultural activities: a theater performance, concert or a photography exposition. Similar to how a concert differs from a theater performance the proposed structure can adapt and change.

 
BA_LIK_VS25_2009-09-10_9923__sRGB.jpg
 

In time when there is no particular event taking place, the pavilion becomes a modern city furniture, giving young contemporary identity to a square otherwise catering tourists with pseudo-historic “little big city”.

 
BA_LIK_2009_9348__LR__PS_008__sRGB.jpg
 

The pavilion is part of an ongoing research of Vallo Sadovsky Architects on how people can influence and modify the urban space using small architectural objects and furniture. Naturally also various unintended types of interaction occur: the homeless sleep over, young people party inside, writers spray graphics, however none of them proved disruptive nor destructive. Fortunately, the Balik pavilion proves the fool-proof strategy usually preferred by city officials wrong.

 
BA_LIK variable use.jpg
 

Type: Activism
Team: Matúš Vallo, Oliver Sadovský, Martin Lepej,
Branislav Husárik, Peter Janeček
Photography: Patrik Safko
Area: 35 m2
Year: 2009

 
 
 
 
Public spaceMárk Mátis